Najlepsze restauracje w Wilnie 2024
Stolicę Litwy, Wilno, corocznie odwiedza ponad milion turystów. Czekają na nich różnego rodzaju specjały kuchni litewskiej, zarówno te tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne.
Kuchnia litewska ma swoje charakterystyczne smaki i potrawy. Wilno jest miejscem, w którym można spróbować prawdziwych specjałów kulinarnych. Potrawa typowa dla tego miasta to przede wszystkim chłodnik litewski, który latem można również spotkać na polskich stołach. Popularne są także dania, takie jak cepeliny, tatarski przekładaniec, kibiny, serniczki czy sękacz. Warty uwagi jest również chleb litewski, także dostępny w Polsce. Tych wspaniałych dań można spróbować w wileńskich restauracjach. Odwiedzając Wilno, warto zajrzeć m.in. do restauracji Etno Dvaras. To dom ziemniaka. Królują w nim tradycyjne, litewskie cepeliny, czyli inaczej ziemniaczane kartacze. Zaczęto je robić na Litwie ponad sto lat temu i nadal mają swoich zwolenników. Te pyzy mają charakterystyczny, owalny kształt. Mogą mieć różne nadzienie i podawane są z kwaśną śmietaną. Typowych, litewskich dań, opierających się na XIX wiecznych przepisach, można również spróbować w restauracji Sanoji Trobelè. Szef kuchni poleca w niej dania z dziczyzny, kugelis, bliny i pyszny, litewski sernik. Kolejna restauracja- Lokys, zaskakuje swoim menu. Można w niej zjeść potrawy, nawet z niedźwiedzia czy borsuka. To wykwintna kuchnia, w której menu znajduje się, na przykład wspaniała zupa z łososia, pierś z kaczki wędzona, marynowana w borowikach sarnina czy też dziki żebrowiec w marynacie z czerwonego wina. To historyczne miejsce, ponieważ jest najstarszą restauracją w Wilnie.
Wilno czeka na turystów – rewelacyjne smaki restauracyjnych potraw
Do wielbicieli autentycznej, szlacheckiej kuchni litewskiej, z okresu od XIII do XIX wieku, skierowane są zachwycające smakowo dania z restauracji Ertlio Namas. Serwowane są tam m.in. wyśmienite raki, przepiórki, ślimaki, a także słodkie zupy. Skład każdej potrawy jest konsultowany przez kucharzy z historykami. W restauracji tej ma się wrażenie, że jest się uczestnikiem uczty z dawnej epoki szlacheckiej. Smaki regionu można poznać w restauracji wileńskiej Bernelių Užeiga. Podawane są w niej dania w stylu ludowym, takie jak kiełbasa, mielone kotlety, pieczenie wieprzowe, pierogi z kapustą i grzybami lub placki ziemniaczane z kawiorem oraz kwaśną śmietaną. Będąc w Wilnie warto zajrzeć również do polskiej restauracji Sakwa. Serwowane są w niej typowe, polskie dania, takie jak schabowy, zrazy czy klasyczne polskie zupy, ale również potrawy litewskie, które goszczą także na polskich stołach. Odwiedzając stolicę Litwy nie można zapomnieć o tamtejszych kawiarniach i o popularnych w tym mieście bajglach. Kawiarnia Beigelistai proponuje je z wędzonym łososiem, twarożkiem, wołowiną lub na słodko. To doskonały pomysł na idealne śniadanie, przy którym można sprawdzić wyniki rozgrywek piłkarskich z Betfan kod promocyjny Meczyki. W stolicy Litwy każdy smakosz znajdzie danie spełniające jego potrzeby smakowe.
Restauracje wileńskie serwują tradycyjne dania litewskie, zarówno z recepturami współczesnymi, jak i wiernymi historycznym źródłom tekstowym. Wszystko gotowane jest z sercem, więc smakuje rewelacyjnie.